מהי פסיכוגריאטריה?
פסיכוגריאטריה היא תחום רפואי, דהיינו פסיכיאטריה של הגיל המבוגר. באופן פורמאלי מדובר באנשים מעל גיל 65, אך בפועל כיום תוחלת החיים עלתה ואנשים בגיל זה עדיין מתפקדים באופן מלא ועובדים. כיום כחמישית מהחיים עשויים להיכלל בטווח של הפסיכוגריאטריה.
פסיכיאטריה מסוג זה מטפלת במגוון הפרעות האופייניות ספציפית לקבוצת הגיל, כמו דמנציה שהיא הפרעה קוגניטיבית הכוללת, ירידה בזיכרון ופגיעה ביכולת הזיהוי וההתמצאות במקום ובזמן, ביכולת הלמידה וקשיים בביצוע משימות מורכבות.
בניגוד לדעה הרווחת, אוכלוסיית הגיל הזו היא מאוד דינאמית, מתחוללים בה שינויים רבים שאינם פוסקים. הקשישים חווים אובדנים רבים, נפרדים מבני זוג וחברים ולעתים משנים מקום מגורים בשל מצבים בריאותיים. לשינויים אלו מתלוות רמות גבוהות של סטרס. רוב האנשים המבוגרים סובלים מתחלואה רפואית כרונית נילווית המלווה גם בנטילת תרופות רבות.
הפסיכוגריאטריה היא תחום המתייחס למכלול המחלות ומגוון החוויות שהאדם המבוגר חווה. על הפסיכוגריאטר להכיר את מכלול המחלות והתרופות של האדם, שכן קביעת טיפול תרופתי חייבת להתבצע לאחר ביצוע תחקיר מקיף של ההיבטים הרגשיים, קוגניטיביים ורפואיים.
כיצד לזהות בעיה פסיכיאטרית אצל קשיש?
ישנם אפיונים ספציפיים כמו דיכאון, העשוי להתלוות בירידה קוגניטיבית ואז חשוב להבחין בינו לבין תהליכי הדמנציה. ישנו תהליך תקין של ירידה קוגניטיבית, אך בתופעת הדמנציה הירידה בתפקוד הקוגניטיבי פוגעת בתפקוד היומיומי באופן משמעותי. מצבים פסיכוטיים כחלק מתהליך הדמנציה גורמות לפירוש המציאות בצורה פתולוגית: הזיות ראייה ושמיעה ומחשבות רדיפה. מצבים אלה יכולים להוביל למצבי מצוקה, חרדה ואי שקט.
סוג הדמנציה הראשונה בשכיחותה היא מחלת האלצהיימר. כאן מדובר בנסיגה מתמדת ודי קבועה בתפקודי המוח הגבוהים. הדמנציה השנייה בשכיחותה היא דמנציה וסקולרית הנגרמת כתוצאה מחסימת כלי דם מוחיים. כאן גורמי הסיכון הם אותם גורמי הסיכון לאוטמים בלב, לדוגמא: לחץ דם גבוה, יתר שומנים בדם, השמנה ועישון. במהלך הירידה בתפקודים תתכן ירידה ולאחריה התייצבות.
פסיכוגריאטריה ומצבים משפטיים
הפסיכוגריאטריה נותנת מענה בעזרת הערכה קוגניטיבית ופסיכיאטרית למצבים משפטיים עמם נאלצים אנשים מבוגרים להתמודד, למשל: קביעת כשירות כתיבת צוואה או חתימה על מסמכים. לעיתים בגלל מצבי חולי, הקשיש מאבד את היכולת לנהל את ענייניו, ולעתים יהיה צורך במינוי אפוטרופוס. לשם כך, הפסיכוגריאטר יעריך האם מצבו הקוגניטיבי והפסיכיאטרי של המטופל מצריך שגורם אחר ינהל את ענייניו.
כיצד לבחור פסיכוגריאטר?
כיום אין בישראל התמחות פורמאלית בפסיכוגריאטריה, למרות שמדובר במקצוע המחייב ניסיון רב. בפועל הפסיכוגריאטריה מגיעה משני תחומים: פסיכולוגיה או גריאטריה. קיימת תוכנית תלת שנתית של אוניברסיטת תל אביב המכשירה רופאים בתחום הפסיכוגריאטריה.
כאשר אנו בוחרים פסיכוגריאטר ליקרים לנו, כדאי לברר מהו בסיס ההכשרה וכן עלינו לשאול: לצורך מה אנו פונים לעזרה? מהי השאלה העומדת בבסיס ההתערבות הרפואית? אם מדובר בבעיות נפשיות והפרעות התנהגות? במקרה זה כדאי לפנות לפסיכיאטר- פסיכוגריאטר.
אם מדובר בצורך להתמודד בעיקר עם בעיות גופניות – כדאי לשקול פנייה לגריאטר.
בכל מקרה, הן הגריאטר והן הפסיכיאטרי חייבים כחלק מתהליך ההערכה לבצע מבחנים קוגניטיביים ושני המומחים יודעים לאמוד את חומרת ההפרעה ולעקוב אחרי התפתחותה.
כמו כן, חשוב לשים לב לוותק, אם כי אין קשר בין גיל הרופא לבין בחירתו לטפל בגריאטריה.